torsdag, november 30, 2006

Slutomgång Anställningsbarhet

Nu har vi haft det sista seminariet i serien här på SU. Gäst denna gång var Erik Berntson, doktorand på Arbetslivsinstitutet. Han berättade om sin forskning kring bl a begreppet "self efficacy" och förändringarna på arbetsmarknaden under de senaste åren, förändringar som medför att individens egen tro på sin förmåga är nödvänding.

Under själva avrundningen kom vi in på lärandemål för de generiska kompetenserna igen. En pedagogik som syftar till att öka studenternas anställningsbarhet grundar sig på vad studenten gör. Anställningsbarhet och generiska kompetenser måste tänkas in på program- och kursnivå. Det blir viktigt med tydlighet. Generiska kompetenser på delkursnivå kan specificeras även om de inte står som lärandemål. Man kan med tanke på framtida arbetsgivare skriva ett tillägg: generiska kompetenser tränas under kursen.....och så en specificerad lista.

Vad tror ni om det? Jag tycker det låter bra för informationskompetensesn vidkommande eftersom det är så mycket som ska få plats i en kursplan. Den blir ändå formulerad och synlig.